Zeker voor de mensen die voor het eerst een woning gaan kopen en dus nieuw op de hypotheek markt zijn, is het belangrijk een goed begrip te krijgen van het verschil tussen bruto maandlasten hypotheek, en netto maandlasten hypotheek. Netto maandlasten hypotheek kunnen een stukje hoger uitvallen dan de bruto maandlasten hypotheek, dus dit moet je goed in de gaten houden.

Online hypotheeklasten berekenen

Je kunt tegenwoordig alles online vinden, en dus ook alles over je hypotheek. Als je bijvoorbeeld naar een vergelijkingssite als independer gaat, dan kun je daar alles vinden over actuele hypotheken, maar je kunt er ook hypotheeklasten berekenen.

Het is belangrijk te weten wat je je kunt veroorloven voordat je je gaat verlekkeren op allerlei woningen die je je mischien wel helemaal niet kunt veroorloven. Door hypotheeklasten berekenen kun je een idee krijgen van wat je maandelijkse kosten zijn- en of je dat wel kunt betalen.

Ga maar eens naar een site zoals Funda. Op deze site vind je bijna alle woningen die er te koop zijn in Nederland. Als je een woning nader gaat bekijken zul je ook zien dat je je hypotheek berekenen kunt. Probeer dit maar eens, en je zult zien dat de netto maandlasten hypotheek vaak wat tegenvallen.

Verschil tussen bruto en netto maandlasten hypotheek

Zoals gezegd zit er dus een verschil tussen de twee, en dit verschil moet je echt weten voordat je een hypotheek afsluit. De netto maandlasten van je hypotheek zijn de maandelijkse lasten die je overblijven na fiscale aftrek van de hypotheek rente.

De bruto maandlasten hypotheek daarentegen zijn de optelsom of het totaal van de aflossing van hypotheek en rente, maar ook de som van de premie. Een verschil dus, en dit moet je met het afsluiten van je hypotheek goed in de gaten houden.

lage netto maandlasten hypotheek

Je ziet zo nu en dag hypotheken geadverteerd die belachelijk lagen netto maandlasten hypotheek zouden hebben. Laat je hier echter niet al te snel door verleiden, want maar al te vaak zijn er met dit soort ‘goedkope’ hypotheken een hoop addertjes onder het gras. Denk bijvoorbeeld aan een hele dure levensverzekering die je verplicht moet afsluiten, of ongunstige voorwaarden.

Controleer dus bij een ‘goedkope’ hypotheek de netto maandlasten hypotheek, en niet alleen naar de hypotheek rente die berekend wordt. Netto maandlasten hypotheek zijn dus iets anders dan brutto maandlasten hypotheek. Netto maandlasten hypotheek is wat je betaalt na fiscale aftrek van de hypotheekrente.