Er zijn in Nederland verschillende manieren om geld te lenen. Dit wordt ook wel een lening of een krediet genoemd. Bij een krediet, leent de kredietverstrekker een bedrag aan de kredietnemer. Dit zou je zelf kunnen zijn. Hiervoor betaal je als vergoeding voor deze lening een rente. Hoe hoog/laag deze rente staat, is per bank vaak verschillend. Het is daarom belangrijk en natuurlijk erg verstandig als je eerst kijkt welke rente iemand vraagt voor welk krediet. Dit kan je namelijk honderden euro’s op maandbasis schelen! Vergis je niet!

Hoe leen je slim geld?

Het is bij een lening altijd de bedoeling dat deze wordt afgelost. Dit is bij alle leningen zo, maar er zijn veel verschillende soorten leningen. Als je wil weten welke lening het beste bij jou past, dan moet je de voorwaarden er eens bij pakken en met elkaar vergelijken.

Allereerst heb je een doorlopend krediet (DK), hier wordt vooraf een limiet bepaald. Tot aan dit bepaalde limiet mag geld worden opgenomen. Dan heb je de persoonlijke lening (PL). Dit is een leningsvorm waarbij je van te voren het bedrag, de looptijd en het rentetarief vast kunt zetten. Extra geld opnemen of extra aflossen is vaak niet mogelijk, alleen tegen hoge kosten. Dan is er nog het WOZ krediet. Hieronder wordt een doorlopend krediet die alleen beschikbaar is voor eigenaren van een koopwoning verstaan. De WOZ-waarde is hierbij bepalend voor de maximale lening. Echter is de rente op een WOZ krediet vaak erg scherp.

Naast de bovengenoemde vormen van krediet, heb je ook nog een autofinanciering. Dit is een persoonlijke lening, waarbij het geld gebruikt wordt om een auto aan te schaffen. De auto is hierbij het onderpand voor de lening. Dan heb je nog de huurkoop. Dit is een kredietvorm, waarbij het geleende bedrag altijd gebonden is aan een vast object. Hierbij kun je denken aan een auto. Het opvallende aan de huurkoop is, dat de koper pas officieel eigenaar van het object is, als de laatste termijn is betaald.

Copyright © 2018 Hoeveel kan ik lenen?