Lenen tips

  • Tip 1: Bepaal of het echt nodig is om geld te lenen

Steeds meer mensen kiezen ervoor om geld te lenen, maar eigenlijk lenen we tegenwoordig veel te gemakkelijk. Daarom komen er steeds meer mensen in de schulden. Voordat je geld gaat lenen is het handig om eerst te bepalen of het wel echt nodig is om dit te doen. Als je het geld wilt lenen voor de aankoop van een woning of voor een noodzakelijke verbouwing, is het natuurlijk wel verstandig om geld te lenen. Ook voor artikelen die je echt nodig hebt in huis – een bed, een wasmachine – kan het goed zijn om geld te lenen. Hetzelfde geldt voor studiekosten, computers die nodig zijn voor werk of studie of een auto om naar je werk of naar school te gaan. Als je echter geld wilt lenen om een mooie televisie of een grotere auto te kopen, kun je er beter voor kiezen om hiervoor te sparen. Dan loop je namelijk niet het risico om in de schulden te komen en hoef je geen rente te betalen. En door geld te sparen op een spaarrekening kun je zelfs rente ontvangen!

  • Tip 2: Zorg ervoor dat je niet meer leent dan je kunt terugbetalen

Als je ervoor kiest om een lening af te sluiten, moet je ervoor zorgen dat je ook daadwerkelijk de maandlasten kunt betalen. Denk hier niet te makkelijk over, want dan kan het zomaar zijn dat je in de schulden terecht komt. Sluit enkel een lening af als je een vast inkomen hebt. Als je geen vast inkomen hebt en je inkomsten vallen weg, dan kun je de lening niet meer aflossen. Daarnaast is het belangrijk dat je van tevoren berekent hoeveel geld je maandelijks kunt missen, zodat je weet hoeveel je kunt lenen.


  • Tip 3: Kies voor een vaste rente

Bij het afsluiten van een lening kun je vaak kiezen voor een vaste of een variabele rente. Een vaste rente blijft gedurende de looptijd hetzelfde, maar een variabele rente wordt bepaald door de centrale banken en kan veranderen. Het voordeel van een variabele rente is dat je kunt profiteren van rentedalingen, maar je kunt ook te maken krijgen met rentestijgingen. Als je kiest voor een vaste rente kun je niet profiteren van de dalingen, maar heb je wel zekerheid. Je zult niet te maken krijgen met rentestijgingen en je weet precies hoe hoog je maandlasten zijn.

  • Tip 4: Sluit je lening af bij een betrouwbaar bedrijf

Je kunt altijd kiezen uit meerdere bedrijven als je een lening wilt afsluiten. Zorg er echter altijd voor dat je een lening afsluit bij een betrouwbaar bedrijf. In de meeste gevallen is het wel betrouwbaar om bij een bank te lenen. Als je toch voor een ander soort kredietverstrekker kiest, kun je beter van tevoren even controleren of dit bedrijf wel betrouwbaar is. Je kunt dit bijvoorbeeld doen door op internet een aantal referenties over de kredietverstrekker op te zoeken. Lees eventuele negatieve reacties goed door, zodat je weet welke minpunten het bedrijf heeft. Bij meerdere negatieve reacties en/of grote minpunten kun je beter geen lening afsluiten bij deze kredietverstrekker.

  • Tip 5: Zorg ervoor dat je goed op de hoogte bent van de contractvoorwaarden

In de contractvoorwaarden van een lening staan onder andere het bedrag dat je gaat lenen, de hoogte van de rente en de looptijd van de lening. Lees deze contractvoorwaarden goed door, zodat je precies weet waar je aan toe bent. Zo voorkom je dat je ineens een hogere rente moet gaan betalen of dat je de lening eerder moet aflossen dan je dacht. De meeste kredietverstrekkers vertellen je ook duidelijk waar je aan toe bent, maar sommige bedrijven laten expres bepaalde voorwaarden achterwege. Deze voorwaarden kun je vaak wel terugvinden in het contract als je dit contract goed doorleest.

Copyright © 2018 Hoeveel kan ik lenen?