Rente lening

Een lening heeft als nadeel dat er rente betaald moet worden. Eigenlijk is dat heel logisch, want geld word na verloop van tijd minder waard door de inflatie.
Mensen willen met geld uitlenen geld verdienen en daar dient rente voor. Leenrente volgt een simpel principe: Er wordt een geldbedrag geleend dat in een bepaalde tijd afgelost wordt. Naast de aflossing van de geldschuld, wordt er rente berekend over het af te lossen bedrag. Mensen die geld uitlenen en daar geld mee willen verdienen hebben nog altijd last van een stigma. Zij kregen in het verleden de bijnaam woekeraar als men spreekt over woekerrentes, bedoelt men hoge rentes. Tegenwoordig is er een maximale rente aan leningen gekoppeld om woekeren te voorkomen. De maximumrente is bepaald op de wettelijke rente plus 17%.

Lenen kost altijd meer geld dan sparen voor een product of dienst. Over de lening die je afsluit, wordt namelijk altijd rente berekend en daarom betaal je uiteindelijk veel meer voor het product waar je de lening voor afgesloten hebt. Geld lenen is nog altijd erg lucratief en is een belangrijke inkomstenpost voor banken en andere financiƫle dienstverleners.

Er zijn naast de legale wegen ook nog steeds mogelijkheden om illegaal geld te lenen. Dit zijn vaak weinig aantrekkelijke leningen bij dubieuze partijen. Zij rekenen hoge rentes en als er niet op tijd betaald wordt, kunnen er fysieke maatregelen dreigen. De maffia verdiende lange tijd veel geld met dit soort praktijken. Illegale leningen worden vooral in het gokcircuit afgesloten, omdat de gokkers altijd wanhopig op zoek zijn naar meer geld om te gokken. Deze mensen zijn verslaafd aan gokken en zijn bereid extreme rentes te betalen over leningen.

Leenrente is gelukkig onderhevig aan veel regels, anders kan het makkelijk uit de hand lopen. Het is hoe dan ook niet vreemd dat banken rente vragen voor een lening, omdat zij gecompenseerd moeten worden voor hun diensten en inflatie.

Copyright © 2018 Hoeveel kan ik lenen?