De 2 belangrijkste leensoorten
1. De persoonlijke lening
Het belangrijkste kenmerk van een persoonlijke lening is wel, dat bij het afsluiten van de persoonlijke lening de rente, de doorlooptijsd en de maandlast vooraf vastgesteld worden. Het voordeel van dit type krediet is dat u precies weet waar u aan toe bent omdat de rente niet kan wijzigen en de looptijd niet langer of korter kan worden.

De rente van een persoonlijke lening staat wel voor de gehele looptijd vast, maar kan wel hoger zijn dan de vergelijkbare rente voor een doorlopend krediet. Bovendien is de flexibiliteit t.o.v. een doorlopend krediet aanmerkelijk minder.

KENMERKEN
– U leent een vast bedrag en betaalt dat in een vast aantal overeengekomen aantal periodes (meestal in maanden) terug.
– De rente is gedurende de gehele looptijd van de lening vast.

VOORDELEN
– U weet van tevoren hoeveel en hoe lang u moet betalen.

NADELEN
– Bij sommige banken moet u bij vervroegd of versneld aflossen, boeterente betalen.

HANDIG BIJ
– Consumptiegoederen met een langere levensduur zoals een caravan, meubels, auto.

2. Het doorlopend krediet

Een doorlopend krediet is een flexibel krediet dat gezien kan worden als een financiële potje die voortdurend tot uw beschikking staat. Via een financierings aanvraag kunt u opgeven over welke limiet u wilt gaan beschikken. Binnen deze limiet heeft u geheel de vrije hand, er is er de optie om geld op te nemen tot aan de gestelde limiet. Verder kunt u geheel boetevrij aflossen of inlossen op het krediet om zo de geghele looptijd te verkorten of om een reserve op te bouwen en die eventueel later weer in te zetten. Door deze makkelijke en flexibele opzet van inlossing en opname zal de rente en dus ook het aflossingsdeel voor het krediet per maand verschillend zijn.

Er is de mogelijkheid om alleen rente te betalen waarbij de theoretische looptijd niet kan worden vastgelegd. Verder kunnen de maandtermijnen doorgaans beperkt worden tot rond de 2% van de kredietlimiet. Als u bijvoorbeeld €5.000,- leent in de vorm van een doorlopend krediet met een maandtermijn van 2% van de limiet, dan betaalt u per maand een vast bedrag van € 100.- aan rente en aflossing. Het rentegedeelte wordt bepaald door het gemiddelde werkelijke saldo van de afgelopen maand. Het aflossingsgedeelte is het verschil tussen de maandtermijn en de uiteindelijk in rekening gebrachte rentesom. De theoretische looptijd van de lening is o.a. afhankelijk van het rente% en gekozen opties voor de bescherming van uw krediet.

KENMERKEN
– U spreekt een kredietlimiet af waarover u een vast percentage per maand betaalt aan rente en aflossing. Gebruikelijke percentage is 2% per maand.
– De rente is dus variabel.
– Op basis van individueel maatwerk zijn in bepaalde situaties afwijkende afspraken te maken omtrent maandlasten, looptijd of voorwaarden.

VOORDELEN
– Afgeloste bedragen kunt u weer eenvoudig opnemen. U mag boetevrij aflossen.
– Rente is relatief laag.

NADELEN
Doordat u de afgeloste bedragen ook weer boetevrij mag opnemen is de looptijd moeilijk vast te stellen.

HANDIG VOOR
Uitgaven waarbij vooraf niet bekend is hoeveel geld u precies nodig heeft zoals bvb. een verbouwing of de aanleg van een tuin. Of gewoon om geld achter de hand te hebben.

Copyright © 2018 Hoeveel kan ik lenen?