Vaste hypotheekrente

Bij een vaste rente staat de hypotheekrente voor een bepaalde periode vast; de rentevaste periode. De vaste rente is een van de vele rentesoorten. Bij een vaste rente kunt u vaak kiezen uit de verschillende rentevastperiodes. Vaak 1 t/m 30 jaar. Niet alle geldverstrekkers hebben alle rentevaste periodes. Er zijn geldverstrekkers die bijvoorbeeld alleen 2, 5, 6, 7, 10, 12, 15 en 20 jaar vast hebben. Andere hebben alle mogelijkheden van 1 t/m 20 jaar vast.

Na de rentevaste periode krijgt u van uw geldverstrekker een nieuw aanbod voor een nieuwe rentevaste periode. Deze rente ligt echter vaak hoger dan wanneer u een offerte als nieuwe klant opvraagt.
Voordeel van de vaste rente is dat u met een vaste rente meer zekerheid bij rentestijgingen heeft. Gedurende de rente vaste periode kan uw geldverstrekker de rente namelijk niet aanpassen. Nadeel van de vaste rente is dat u niet zonder meer kan profiteren van rentedalingen. U kunt tijdens de rentevaste periode uw hypotheekrente niet zonder kosten aanpassen. Dan krijgt u meestal te maken met een boeterente. Dat is het geval als de nieuwe rente lager is dan de rente die u betaalt.

Copyright © 2018 Hoeveel kan ik lenen?