Variabele hypotheekrente

Een variabele hypotheekrente staat voor een hele korte periode vast, meestal een maand. De variabele rente is een van de vele rentesoorten. Soorten variabele rentes zijn 1 maand, 2 maanden , 3 maanden, 6 maanden, 9 maanden of 12 maanden.

Meestal geldt de variabele rente voor een maand. Na een maand krijgt u het nieuwe rentepercentage aangeboden. Bij sommige geldverstrekkers kunt u kiezen voor een variabele rente van 3, 6, 9 of 12 maanden. Als u een variabele rente wilt, kies dan voor een geldverstrekker waarbij u als variabele rente de Euribor plus renteopslag betaalt.

Voordelen variabele rente

Voordelen van de variabele rente zijn 1) meestal lagere maandlasten 2) profiteren van rentedalingen 3) Meestal zonder boete naar een andere rentesoort. De variabele rente is meestal lager dan de vaste rente.(hoeft echter niet zo te zijn). Een lagere rente betekent lagere maandlasten. De rente staat heel kort vast. Als de rente daalt, betaalt u al snel minder. Bij een vaste rente betaalt u vaak boete als u overstap naar een andere rentesoort. Bij een variabele rente niet.

Nadelen variabele rente

Nadelen van de variabele rente zijn: Omdat de rente maar heel kort vast staat, meestal een maand, krijgt u bij een rentestijging al snel te maken met de hogere rente. U heeft dus niet veel zekerheid met betrekking tot rentewijzigingen. Als u een variabele rente wilt, kies dan voor een geldverstrekker waarbij u als variabele rente de Euribor plus renteopslag betaalt. Kies voor de laagste renteopslag en kijk in de voorwaarden of de opslag gewijzigd kan worden tijdens de looptijd. Veel geldverstrekkers bieden een variabele rente aan. Sommige geldverstrekkers bieden een variabele rente aan met als basis de Euribor en daar bovenop een renteopslag. U weet dan beter waar u aan toe bent. Niet voor wat betreft rentewijzigingen maar wel voor wat betreft de rente die de geldverstrekker in rekening brengt bij rentewijzigingen. U weet immers wat de renteopslag is. De Euribor wordt dagelijks gepubliceerd.

Copyright © 2018 Hoeveel kan ik lenen?