Een hypotheekberekening wordt gebaseerd op een aantal punten. Ten eerste wordt in de hypotheekberekening gekeken naar uw inkomen, en ten tweede wordt er gekeken naar de waarde van de woning.
Over het algemeen kunt u er voor een maximale hypotheekberekening vanuitgaan dat u 4,5x uw bruto inkomen kunt krijgen voor de aanschaf van een huis. Er is echter een maar; stel dat u en uw partner elk € 20.000 per jaar verdienen, dat zou goed zijn voor een hypotheek van € 180.000. Wilt u echter een huis kopen van € 100.000 dan zult u niet het bedrag uit de maximale hypotheekberekening kunnen lenen.

De waarde van de woning wordt door een taxateur bepaald, de executiewaarde wordt ook in het rapport opgenomen, dat is meestal 85-90% van de vrije verkoopwaarde. Volgens een hypotheekberekening van een huis van €100.000 zou u dan maximaal € 106.250 kunnen lenen (125% van de executiewaarde), ondanks dat u met uw inkomen een hoger bedrag kunt dragen.

Hypotheekberekening netto maandlasten

Er is echter ook goed nieuws, sommige hypotheekverstrekkers kijken bij hun maximale hypotheekberekening naar de netto maandlasten. In de hypotheekberekening mogen de netto maandlasten dan 35% van uw netto maandelijkse inkomen bedragen. Uiteraard is bovenstaande niet in steen geschreven, sommige hypotheekverstrekkers maken een hypotheekberekening tot wel 6x uw bruto inkomen, of 130% van de executiewaarde. Als u een onderpand heeft (vermogen of bestaand huis) dan zullen de hypotheekberekeningen nog veel gunstiger voor u uitpakken.

Om een maximale hypotheekberekening of een hypotheekberekening van uw netto maandlasten te maken kunt u gebruik maken van een Hypotheek Calculator.

Copyright © 2018 Hoeveel kan ik lenen?