Hoeveel kan ik leasen?

Leasen is een vorm van geld lenen. Hoewel veel consumenten daar niet bij stil staan. Door een product te leasen, bijvoorbeeld een auto of een CV-ketel installatie, ontvang je het product en betaal je in termijnen af. Dit noemt men een leasebedrag. Meestal betaal je elke maand een bedrag terug. Leasen kan soms voordeliger zijn dan geld lenen. Vooral zakelijke lease is voor bedrijven en ondernemers soms aantrekkelijk vanwege de investeringsaftrek en andere belastingregels. In hoofdzaak onderscheiden we twee vormen van leasen. Dit zijn operational lease en financial lease. We leggen in het kort de twee leasevormen aan je uit.

Financial leasevorm

Per maand betaal je een vooraf afgesproken vast leasebedrag. Deze leasevorm heeft veel overeenkomsten met huurkoop. Wil je een nieuwe keuken kopen of een nieuwe vloer leggen, dan is deze vorm van leasen aantrekkelijk vanwege de voorwaarden en eigenschappen. In veel gevallen is het namelijk mogelijk om ook afspraken m.b.t. garanties en onderhoud in het contact te laten opnemen. Met financial lease kun je eventueel het product overnemen, tegen een zachte prijs. Tijdens de leaseperiode ben je overigens nog geen eigenaar. Pas op het eind van de leaseperiode en wanneer je de optie tot koop gebruikt, ben je rechtmatig eigenaar. Overigens is de leasevorm fiscaal aantrekkelijk wanneer het gebruikt wordt bij een eerste woning.

Operational lease

In tegenstelling tot financial lease, dat overeenkomsten heeft met huurkoop, heeft operational lease veel overeenkomsten met huren. Want is de leaseperiode voorbij, dan gaat het product terug naar het leasebedrijf. Wil je het product kopen, dan dient hiervoor over het algemeen een hogere vergoeding voor worden betaalt dan met bovenstaande leasevorm.

Tips
• Ga vooraf na of je van plan bent het product op het einde van de leaseperiode over te nemen of niet. Operational lease is geen aantrekkelijke leasevorm wanneer je van plant bent het artikel op het eind van de periode te kopen.
• Soms is het voordeliger om een lening af te sluiten dan te leasen. Bekijk de actuele rentes van persoonlijke leningen en bereken de totale kosten hiervan. Vergelijk deze kosten met financial- en operational lease.

Copyright © 2018 Hoeveel kan ik lenen?